Nic nie piekę, a ciasto wychodzi obłędne. Jest leciutkie, orzeźwiające, idealne na lato

Dodano:
Ciasto z malinami Źródło: Shutterstock / manuelumbescu
To ciasto to nie lada gratka dla wielbicieli słodkości. Mało przy nim pracy, a smak zachwyca. Na dodatek całość jest lekka i nie wymaga pieczenia. Ten smakołyk możecie przygotować nawet w tygodniu. Będzie idealny na deser.

Ten łakoć można nazwać deserem lub ciastem bez pieczenia. Jedno jest pewne – jest prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Wymyśliłam go na poczekaniu, a okazał się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Połączenie kruchego spodu, bitej śmietany, soczystych owoców i leciutkiej posypki po prostu zachwyca.

Jak zrobić spód do ciasta bez pieczenia?

Spód do ciasta bez pieczenia robię zwykle z pokruszonych herbatników i masła. Tym razem jednak postawiłam nie na masło, a na białą czekoladę i odrobinę mleka. Dzięki temu ciasto zyskało głęboki smak i doskonale komponowało się z pozostałymi dodatkami. Nadało też słodkości całemu deserowi, bo górna jego część ma niewielki dodatek cukru.

Jak przygotować lekkie ciasto bez pieczenia?

Przygotowanie lekkiego ciasta bez pieczenia zaczynam od zrobienia spodu. Po wylepieniu masą formy, wstawiam ją do lodówki. W czasie, gdy spód tężeje, ja robię bitą śmietanę. Dodaję do niej też trochę żelatyny, by nie podchodziła wodą i ładnie się trzymała. Po wyłożeniu jej na ciasteczkowy spód całość posypuję malinami i ryżem preparowanym. Po 2-3 godzinach schładzania ciasto jest gotowe do podania.

Przepis: Lekkie ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie z bitą śmietaną, malinami i ryżem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g kruchych ciasteczek (np. maślanych, herbatników)
  • 100 g białej czekolady
  • 1–2 łyżki mleka

Na wierzch:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka ryżu preparowanego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduCiasteczka rozdrobnij na piasek w malakserze lub przy pomocy wałka do ciastka. Czekoladę rozpuść w gorącej kąpieli wodnej razem z mlekiem. Dodaj do niej pokruszone ciasteczka, całość wymieszaj. Masą wylep dno niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw na pół godziny do lodówki.
  2. Wykańczanie ciastaŻelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, podgrzej ją do rozpuszczenia. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Zmiksuj na wolnych obrotach z płynną żelatyną. Masę wyłóż na spód, równomiernie rozprowadź. Posyp malinami i ryżem. Całość przykryj, wstaw na 2-3 godziny do lodówki.

Inna wersja lekkiego ciasta bez pieczenia

Lekkie ciasto bez pieczenia można też zrobić nieco inaczej. By biała masa była bardziej aksamitna, bitą śmietanę można połączyć z serkiem mascarpone. Ryż preparowany da się zaś zastąpić słodkimi, pszennymi płatkami śniadaniowymi. Dobrym rozwiązaniem będzie też posypanie ciasta pokruszonymi biszkoptami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...